Het leven zoals het is: de vrachtwagenchauffeur

 • Geplaatst op
 • 1
Het leven zoals het is: de vrachtwagenchauffeur

De helden op onze wegen? De superheroes die files, wegenwerken en wegpiraten trotseren om jouw spullen, voeding en andere noodzakelijke zaken te vervoeren? Dat zijn de vrachtwagenchauffeurs! Maar hoe is het nu eigenlijk écht om deze job uit te voeren? Wij spraken met Patrick, een vrachtwagenchauffeur in hart en nieren, en stelden hem wat vragen over zijn job. Let’s go!

Hey, Patrick! Laten we beginnen bij het begin. Vertel ons eens wat meer over jouw job?

De sector waarvoor ik goederen transporteer, ligt volledig binnen de havenindustrie. Elke dag krijg ik andere orders en vertrek ik naar de doorgegeven magazijnen. Daar aangekomen, laad ik de containers op om ze vervolgens te vervoeren naar de juiste kaai. Daarna zet ik de containers terug af, zodat ze verder geëxporteerd kunnen worden. Zo handel ik enkele magazijnen per dag af.


Was het je droom om vrachtwagenchauffeur te worden?


Het was niet mijn droom, maar dat is het wel geworden. Ik doe mijn job graag. Dat is ook nodig, want vrachtwagenchauffeurs doen lange dagen. Daar krijg ik dan ook wel een mooie verloning voor (lacht). Kortom: ik werk hard en lang, maar verdien ook mooi de kost. Dankzij mijn liefde voor mijn beroep ben ik nog lang niet aan mijn pensioen aan het denken. Laat mij nog maar wat jaren rondrijden!


Dat is fijn te horen. Wat vind je het leukste aan je beroep?


Het leukste? Ik kan niet kiezen (lacht). Naar mijn mening, geniet ik als vrachtwagenchauffeur van twee grote voordelen. Enerzijds is mijn job heel veelzijdig: elke dag is anders. Bovendien heb ik het privilege om de wondermooie Antwerpse haven van dichtbij (héél dichtbij) te leren kennen. Wat een voorrecht, vind je niet?
Daarnaast is een vrachtwagenchauffeur, in tegenstelling tot wat velen zouden denken, een erg sociaal beroep, zeker binnen haventransport! Ik kom vaak dezelfde mensen tegen. Sommige van hen kan ik ondertussen zelfs vrienden noemen. Daarnaast leer ik ook elke dag nieuwe mensen kennen met elk hun eigen verhaal. Dat boeit me enorm! Toegegeven: dit sociale karakter van de job is mogelijk wel typisch voor haventransport. Collega’s die langere ritten moeten ondernemen, hebben natuurlijk minder sociaal contact. Maar dat wordt door sommigen onder ons eerder als een voordeel beschouwd. (lacht)


Kan je jouw werkdag beschrijven?


Ik ben een vroege vogel. Om half vijf sta ik op (geloof het of niet: ik ben er zelfs al aan gewend). Rond kwart na vijf vertrek ik naar mijn vrachtwagen. Daar neem ik de tijd om rustig wakker te worden met een heerlijke tas koffie. Een half uurtje later vertrek ik naar het eerste magazijn op mijn agenda. Deze opdracht komt via dispatch binnen. Vaak volgt de ene rit de andere op. Rond een uur of zes zit mijn dag erop. Zoals je al merkt: lange dagen. Maar daarvoor krijg ik wel vrijheid en extra voordelen in de plaats. Mij hoor je dus niet klagen!


Meer voordelen dan nadelen dus?


Wat mij betreft wel! Vrijheid, een aantrekkelijke verloning… het zijn zaken die ik absoluut waardeer aan mijn job. Uiteraard moet je je werk wel gedaan krijgen... maar hoe je dit doet, is volledig aan jou! Geen baas die voortdurend over je schouder meekijkt.


Klinkt goed! Ik wil haast zelf een carrièreswitch maken. Dankjewel Patrick!

Reacties

 1. Pim Pim

  Dag allemaal,

  Wat moet het fijn zijn om zo van je beroep te genieten als deze man doet. Het leven van een vrachtwagenchauffeur heeft ook iets romantisch. De vrijheid van de snelweg. Prachtig.

  Groeten van Pim

  http://www.zeilmakerij-kolbrink.nl/

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »